_Hosszútávú időjárás-előrejelzés

Különleges IDÖJÁRÁS ELÖREJELZÉS

Egy kedves barátom rendszeresen elküld egy időjárás jelentést évek óta, ami nagyon pontosnak bizonyult eddig, sokan már a nyári szabadságukat is ennek a figyelembevételével tervezik meg, ami nagy szó ebben a felfordult meterológiai rendben, amikor a meterológusok is csak egy hétre mernek előre tervezni.

 

Amikor megkérdeztem, hogy mi az eredete az elemzésnek, a következőket írta nekem:

 

A módszer Borisz Kolycsickitől ered, aki egy cári katonatiszt volt és 1919-ben Jugoszláviába menekült. Ott a kormány vízügyi feladatokkal bízta meg, Szlankamennél, ahol a Tisza a Dunába torkollik, ott dolgozott Erzsike feleségével együtt. Talán gátőrnek is nevezhetnénk őt. Az volt a dolga, hogy naponként jegyezze a két folyó vízállását, és egy napon elhatározta, hogy a hőmérsékletet is jegyezni fogja. Így került papírra a napi hőmérsékleti érték, amit hónaponként egy vonallal összefogott és egy hullámzó diagramot kapott. Egy nap az átlátszó pausz-papírra rajzolt diagram kiesett a kezéből és megfordítva esett az asztalra (akárcsak a lekváros kenyér) és meglepve látta, hogy a diagram hasonlít a 6 hónappal későbbi hőmérsékleti görbére. Az ötlet így került finomítás elé, amit most Starcevic barátom csinál - számítógéppel. Én még ismertem Kolycsicki bácsit és Annuska nénit is . Borisz bácsi később mozgósította a szomszédság gyerekeit, hogy azok szorgalmasan jegyezzék a napi hőmérs

ékletet, a gyerekek közül az említett Starcevic barátom maradt meg, aki azóta geológiát tanult és most  belgrádi egyetemen tanítja ezt, de kormány megbízatással Afrikát is járja, jelenleg Líbiában dolgozik, kőolaj után kutat. A módszer lényege tehát az, hogy a leírt napi hőmérséklet 6 hónappal később nagyjából fordítottan ismétlődik, tehát ha januárban nagy a hideg, akkor júniusban rekkenő lesz a hőség - azokon a napokon. Most már nem kell naponként korán reggel felkelni és mérni a hőmérsékletet, mert a meteorológiai állomások ezt elvégzik, csak a diagramot kell papírra vetni és megfordítva átrajzolni. A légáramlások irányának a meghatározását nem tudom.

 

Ezt csak a hasonlítás végett:

 

Változékony nyár

Hosszútáv időjárás-előrejelzés

2008. július - szeptember időszakra

 

Az egész JÚLIUS hónap igen változékony időszaknak ígérkezik. Viszonylag nagy lesz a hőség de, a derűfényes forró napokat rövid esős időszakok váltják - szinte menetrendszerűen. Amikor meleg van, akkor a hőség eléri, és olykor meghaladja a 30 fokot. A legnagyobb melegre 25-e táján számítsunk, amikor a hőmérő higanyszála a 38 fokot is mutatni fogja. Ez az elviselhetetlen hőség nem lesz hosszú életű, mert egy rövid esővel a hőmérséklet ismét 30 fok körülire csökken.

 

Az idei AUGUSZTUS hónap kissé hűvösebbnek ígérkezik, mint ahogy megszoktuk az elmúlt években. Csak két ízben lesz melegebb 30 foknál, a hónap többi része hűvösebb lesz, főleg akkor, amikor esni fog az eső. A hónap utolsó napjain akár 20 fok körülire is leereszkedhet a hőmérő higanyszála. Napfényes, meleg napokra számíthatunk a hónap első tíz napján és 18-a és 25-e közötti időszakban. A többi napok csapadékosak lesznek.

 

A SZEPTEMBER hónap is igen változékonynak ígérkezik. A néhány napig tartó meleg napokat rövid esős időszak váltja, amikor hűvösebb lesz az idő. A verőfényes napokon, például a hónap elején, tizedike táján és a hónap végén a hőmérséklet 30 fokkörüli lesz, a hónap többi napján azonban a hűvösebb légáramlatok miatt 20 fokra is lehűlhet a levegő. Nagyobb esőzés lehetséges 12-én és 20-án. Szeles lesz az idő 10-e és 15-e között

 

Ez viszont már az előrejelzés:

 

Szeszélyes télelő

Hosszútávú időjárás-előrejelzés

2008. október-december hónapokra

 

Október első napjai nagyon kellemes időt hoznak, sajnos a kezdeti 28 fokos enyheség nem tart soká, az idő fokozatosan hűvösödik és a hónap közepén esedékes csapadékos időjárás után nappalonként már 10 fok körüli hőmérsékletet mutat majd a hőmérő. Ezután a hőmérséklet némileg megállapodik, és ilyen lesz a hónap végéig. Gyenge esőre tehát számítsunk tizedike, valamint 20-a táján. A nappali hőmérséklet ezután emelkedni fog és a hónap végéig számítsunk kellemesen enyhe nappalokra.

 

A november hónap nagyon változékonynak ígérkezik. A nappali hőmérsékleti értékek egymást követően gyorsan fognak emelkedni és csökkeni. A hónap elején még folytatódik az októberi kellemes napos időszak 20 fokos hőmérsékleti értékekkel, de ötödike után már megkezdődik egy lehűlés, és ennek következtében a hónap derekán várhatóak lesznek az idei tél első hópihés napjai. Néhány hűvös nap elteltével felmelegszik egy kissé az idő, sőt 20 fokot is mutatnak majd a hőmérők, de 25-e táján ismét várható egy hideg hullám betörése és nincs kizárva egy gyenge hóhullás sem. Egy felmelegedési időszakkal lépünk át a következő hónapba.

 

A december hónap szintén igen változékonynak ígérkezik, de a különbség a melegebb és a hűvösebb napok között kisebb lesz. Hűvös napokra számítsunk az év utolsó hónapjában. A hőmérséklet fagypont és 15 fok körül fog ingadozni. Enyhébbek lesznek a napok 5-e, 10-e és 20-a táján, de gyenge havazás várható 15-én és 25-én, ellenben fehér karácsonyra mégse számítsunk. Ilyen változékony lesz az idő Szilveszter napjáig.

 

 

Ui:

A „különleges időjárás jelentést”, minden negyedévben meg fogjátok kapni, nem előbb, de inkább később.

Nekem az egyik barátom hívta fel rá a figyelmemet, az weblapján is megtaláljátok:

http://www.karsayalarm.hu/

 A jó idő legyen veletek!

 

 

12 hozzászólás eddig

  • Értékelés:
- Kriszta
Kriszta
2008-09-25 21:15:04

Szia!Arra lennek kivancsi,hogy oktober 11-en milyen ido varhato!Mar most irok harmadszor es meg mindig nem kaptam e-mailban valaszt.
Koszi:Kriszta

- Sveda Piroska
Sveda Piroska
2008-09-26 13:53:47

Október 4-én szüreti felvonulásra hivatalosak majorettjeim.Nem fognak fázni?

- Kelemen Katalin
Kelemen Katalin
2008-10-26 15:19:46

nem nagyon hiszek ebben hiszen mindig azt mondjátok h nem lesz fehér a karácsony´:(
Most viszont Német Lajosunk azt mondta h igenis fehér karácsonyunk lesz:)Hiszek neki:)

- Kercsmár Marcell
Kercsmár Marcell
2008-10-29 13:21:08

Szerintem nem ilyen kevésszer fog esni a hó!!!!!!
Dec.25-én pedig ,ha esik a hó akkor fehér karácsony lesz!!!

- Kercsmár Marcell
Kercsmár Marcell
2008-10-29 15:14:58

Az tök jó lessz ,ha Szilveszter-kor szakadni fog a hó!
De reméllem januárban még ne fog eljönni a tavasz,mert akkor van a szülinapom és énnekem a kedvenc évszakom a tél!

- gabika
gabika
2008-11-12 14:28:07

Szerintem igazi téli idő lesz.
És a 15 napos is azt mutatja.

- haldorádórajongó
haldorádórajongó
2009-04-11 22:26:02

Azt szeretném megtudni, ha lehet, hogy Júniusra körülbelül hány fokos lesz a Balaton vize? Nagyon fontos lenne!

- haldorádórajongó
haldorádórajongó
2009-04-11 22:30:52

Sziasztok! Arra lennék kíváncsi, hogy hány százalékos ezeknek az előrejelzéseknek a beválási esélye?

- Rina0301
Rina0301
2009-07-01 13:55:39

Szia(sztok)!!
Arra lénnék kiváncsi,hogy július 13-18-ig milyen idő várható!
És ,hogy kb.hány fokos lesz a Balaton vize akkor.
Nagyon fontos!!

- turitunde40
turitunde40
2009-07-13 17:35:23

kérlek irjátok meg nekem, hogy július 26-tól 30-ig milyen lesz az idő észak Magyarországon a Börzsönyben? köszönöm

- Erzsebet0705
Erzsebet0705
2010-11-22 08:46:55

Milyen tél várható ?

- tzombi
tzombi
2010-11-24 09:50:29

Mindenki, aki az astoria.atw.hu weboldalon feliratkozik a hírlevélre, megkapja a negyedéves előrejelzéseket. Sőt, a legújabb szolgáltatásként, heti előrejelzéseket is kap. Jelentkezz a hírlevélre.
Az astoria.atw.hu oldalon megtalálod az eddigi előrejelzéseket.

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá ehhez a bloghoz. Belépnél? | Regisztrálnál?
10Szavazz
Szavazz és a bejegyzés címlapra kerülhet