_Hosszútávú időjárás-előrejelzés

Különleges IDÖJÁRÁS ELÖREJELZÉS

Egy kedves barátom rendszeresen elküld egy időjárás jelentést évek óta, ami nagyon pontosnak bizonyult eddig, sokan már a nyári szabadságukat is ennek a figyelembevételével tervezik meg, ami nagy szó ebben a felfordult meterológiai rendben, amikor a meterológusok is csak egy hétre mernek előre tervezni.

Amikor megkérdeztem, hogy mi az eredete az elemzésnek, a következőket írta nekem:

A módszer Borisz Kolycsickitől ered, aki egy cári katonatiszt volt és 1919-ben Jugoszláviába menekült. Ott a kormány vízügyi feladatokkal bízta meg, Szlankamennél, ahol a Tisza a Dunába torkollik, ott dolgozott Erzsike feleségével együtt. Talán gátőrnek is nevezhetnénk őt. Az volt a dolga, hogy naponként jegyezze a két folyó vízállását, és egy napon elhatározta, hogy a hőmérsékletet is jegyezni fogja. Így került papírra a napi hőmérsékleti érték, amit hónaponként egy vonallal összefogott és egy hullámzó diagramot kapott. Egy nap az átlátszó pausz-papírra rajzolt diagram kiesett a kezéből és megfordítva esett az asztalra (akárcsak a lekváros kenyér) és meglepve látta, hogy a diagram hasonlít a 6 hónappal későbbi hőmérsékleti görbére. Az ötlet így került finomítás elé, amit most Starcevic barátom csinál - számítógéppel. Én még ismertem Kolycsicki bácsit és Annuska nénit is . Borisz bácsi később mozgósította a szomszédság gyerekeit, hogy azok szorgalmasan jegyezzék a napi hőmérsékletet, a gyerekek közül az említett Starcevic barátom maradt meg, aki azóta geológiát tanult és most  belgrádi egyetemen tanítja ezt, de kormány megbízatással Afrikát is járja, jelenleg Líbiában dolgozik, kőolaj után kutat. A módszer lényege tehát az, hogy a leírt napi hőmérséklet 6 hónappal később nagyjából fordítottan ismétlődik, tehát ha januárban nagy a hideg, akkor júniusban rekkenő lesz a hőség - azokon a napokon. Most már nem kell naponként korán reggel felkelni és mérni a hőmérsékletet, mert a meteorológiai állomások ezt elvégzik, csak a diagramot kell papírra vetni és megfordítva átrajzolni. A légáramlások irányának a meghatározását nem tudom.


Ezt csak a hasonlítás végett:
 
Szeszélyes télelő
Hosszútávú időjárás-előrejelzés
2008. december hónapra

 
A DECEMBER hónap szintén igen változékonynak ígérkezik, de a különbség a melegebb és a hűvösebb napok között kisebb lesz. Hűvös napokra számítsunk az év utolsó hónapjában. A hőmérséklet fagypont és 15 fok körül fog ingadozni. Enyhébbek lesznek a napok 5-e, 10-e és 20-a táján, de gyenge havazás várható 15-én és 25-én, ellenben fehér karácsonyra mégse számítsunk. Ilyen változékony lesz az idő Szilveszter napjáig.
 
 
Ez viszont már az előrejelzés:
 
Felemás tél
 
Hosszútávú időjárás -előrejelzés
2009. január - március időszakra

 
A JANUÁR végre olyan hónapnak ígérkezik, amilyenek a téli hónapok voltak még a békebeli békében. Hideg lesz és sok hó, jeges széllel. Az első néhány nap után egy hosszú időszak következik, amelyben a tél kimutatja majd igazi mivoltát. Ötödikétől huszadikáig a hőmérséklet folyamatosan fagypont alatti lesz, a hőmérő higanyszála az 5. fokon fog megrekedni. Sok lesz a hó, és az utakon jeges szél fogja építeni a hótorlaszokat. Huszadika után kissé megenyhül az idő, de 27-e táján rövid időre még betör egy hideg léghullám, de utána megkezdődik egy enyhülés. Ami a telet illeti, ennyi az egész.
 
FEBRUÁR hónap szokatlanul enyhének ígérkezik. A hónap elejétől már fagypont fölötti lesz a napi hőmérséklet és napról napra egyre enyhébb lesz az idő. Ötödikétől huszadikáig 10 fok körüli értékeket mérünk, ezután pedig 20 fokra is felmelegszik a levegő hőmérséklete. Hóesés ugyan nem lesz, de eső igen. Főleg 10-e, 15-e és 25-e tájékán. Ködre számítsunk 4-én, a széljárások déliek, délnyugatiak és nyugatiak lesznek.
 
 
A MÁRCIUS hónap az enyhe februárhoz képest kissé hűvösebbnek ígérkezik. A napi hőmérsékleti értékek ugyan nem lesznek fagypont alattiak, 10-15 fok körüli értékeket fogunk mérni. A hónap folyamán két enyhe léghullám betörése várható, amikor 20 fokra is felmelegszik az idő. A hónap derekán lesz egy néhány napos lehűlés, amikor a reggeli hőmérséklet fagypont alatti lesz, de napközben 5 fokra is felmelegszik az idő. Ekkor bőségesebb csapadékra is lehet számítani erős széllökésekkel. Sűrű ködre számítsunk 17-e tájékán. A hónap folyamán gyakoriak lesznek a nyugati és az északnyugati légáramlások.
 
Az előrejelzést összeállította
Dr. Miroslav Starcevic egyetemi tanár
Borisz Kolycsicki módszere alapján
 
 

Ui:

A „különleges időjárás jelentést”, minden negyedévben meg fogjátok kapni, nem előbb, de inkább később.

Nekem az egyik barátom hívta fel rá a figyelmemet, az weblapján is megtaláljátok:

http://www.karsayalarm.hu/

 A jó idő legyen veletek!

 
 

6 hozzászólás eddig

  • Értékelés:
- Mó,az ösztönlány
Mó,az ösztönlány
2008-12-18 11:10:52

hú, nagyon érdekes volt olvasni, és ha így beválik:))) na, majd meglátjuk ezt a januárt:)

- Christin
Christin
2008-12-18 11:14:46

Tényleg érdekes :)) El is mentem,de a Januárt kihagynám...én csak nem szeretem a telet.. :)

- gumicoca
gumicoca
2009-01-24 13:00:06

Már január vége felé jár és félelmetesen bejött eddig az előrejelzés.A főállású meteo előrejelzések fabatkát sem érnek.No de ez ,ez igen.Gratula!!!

- sypula
sypula
2009-02-08 11:41:38

Hát ez a február eddig nem jött be!

- GuMiSZu
GuMiSZu
2009-02-26 15:56:21

Hát, mondjuk azt, hogy ez az előrejelzés nem Magyarországra készült.
Bár a 10 fok is stimmelt februárban (ABS értéken)Egyiptomban elég enyhe volt a február...

kérem kapcsolja ki :|

- metcnerm
metcnerm
2009-03-13 13:19:00

idöjárás skála nincs valakinek,

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá ehhez a bloghoz. Belépnél? | Regisztrálnál?
4Szavazz
Szavazz és a bejegyzés címlapra kerülhet